ΟΕΝ με αφορμή τα αλεξίσφαιρα στο Π.Θ.

Να παραιτηθούν οι πρυτανικές αρχές κι όποιος άλλος συνεργάστηκε με την Ασφάλεια Βόλου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου.

Παραμονή του ‘εορτασμού’ της 28ης Οκτώβρη και με προγραμματισμένες  κινητοποιήσεις,  η ‘ασφάλεια Βόλου’ σε συμφωνία και πλήρη συνεργασία με τον αντιπρύτανη Ζουμπουλάκη, αποφάσισαν  να βάλουν λουκέτο στο Πανεπιστήμιο Παπαστράτου (Θόλος) και να πετάξουν έξω τους φοιτητές που διεκδικούσαν το πανεπιστήμιο να είναι όπως του πρέπει: ανοιχτό.

Την επομένη με εκβιασμούς και τρομοκρατία, η ‘ασφάλεια  Βόλου’ ανάγκασε τους φύλακες να φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα. Για να το κάνει αυτό ενεργοποίησε την απειλή ενός νόμου του κράτους τους, σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι σε εταιρίες φύλαξης υποχρεούνται να φέρουν στο σώμα τους εξοπλισμό και διακριτικά.

Πέντε μέρες μετά -και με ηλεκτρονική ψηφοφορία- γίνονται τελικά οι ‘εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης ‘ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τις  οποίες το φοιτητικό κίνημα -εδώ και δέκα μήνες- αντιμάχεται με πείσμα. Ω! του θαύματος ο Ζουμπουλάκης εκλέγεται.

Η παραπάνω ιστορία δεν είναι σενάριο ταινίας με μπάτσους και διεφθαρμένες διοικήσεις πανεπιστημίων. Είναι η ιστορία του υπό διάλυση πανεπιστημίου μας στο οποίο -με τον ένα η με τον άλλο τρόπο -το μακρύ χέρι του κράτους προσπαθεί απεγνωσμένα να μας πείσει και να πειστεί ότι κάνει κουμάντο.

Αφού δεν μπορεί το κράτος να συντηρήσει τα πανεπιστήμια και ούτε δωρεάν βιβλία δε θα υπάρχουν από το επόμενο εξάμηνο, τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις δίνουν και παίρνουν. Εν τω μεταξύ, συνάδελφοι οικονομικά ρημαγμένων οικογενειών -τα παιδιά της εργατικής τάξης- εγκαταλείπουν τις σπουδές  τους. Εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο μένουν για μήνες απλήρωτοι (βλέπε ΑΠΘ).  Οι πρυτάνεις επικαλούνται νόμους του κράτους αλλά δεν μας απαντάνε γιατί εξαρχής κουβάλησαν εταιρίες φύλαξης μέσα στο πανεπιστήμιο και γιατί δεν παλεύουν μαζί μας για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις όλων των εργαζόμενων που δουλεύουν στο Πανεπιστήμιο?  Υποθέτουμε ότι είναι πιο ‘εύκολο’ να συμμαχούν οι διοικούντες του πανεπιστημίου με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να θωρακίσουν το πανεπιστήμιο απέναντι… στους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όσους παλεύουν ενάντια στην κυβέρνηση, την Τρόικα και τα Μνημόνια τους.

Τα πανεπιστήμια βρέθηκαν στο επίκεντρο της οργάνωσης του αγώνα της νεολαίας και της εργατικής τάξης από το Πολυτεχνείο του '73 μέχρι και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Οι καπιταλιστές και το κράτος τους τρέμουν την κοινωνική έκρηξη και προσπαθούν να θωρακιστούν και να στερήσουν από τα κέντρα αγώνα των επερχόμενων εξεγέρσεων τους υλικούς όρους να υπάρξουν, αλλά οι υλικοί όροι είναι παρόντες όσο ζούμε ένα διαρκές κοινωνικό αδιέξοδο για το οποίο οφείλεται ο χρεοκοπημένος καπιταλισμός.

Γιαυτό δεν έχουν άδικο να φοβούνται το αστικό κράτος, η ασφάλεια και η διοίκηση του Π.Θ. τους οργισμένους που οι αποτυχημένες κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση. Σ αυτήν την περίπτωση όμως δεν είναι οι φύλακες αυτοί που θα πρέπει να φοράνε τα αλεξίσφαιρα ... Γιατί οι εργαζόμενοι στη φύλαξη δεν είναι μισθοφόροι του αστικού κράτους. Είναι όμηροι της εταιρίας υπενοικίασης και είναι σαφές πως το κράτος θα ήθελε να αποτελέσουν τη μετάβαση από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη συντήρηση και φύλαξη των χώρων σε ανθρωποφύλακες. Όμως εκείνοι παλεύουν για τη ζωή τους κι όπως αποδείχτηκε είναι με το μέρος των ζωντανών δυνάμεων του Πανεπιστημίου κι όχι με τα καρεκλοκένταυρα τσιράκια του υπουργείου Παιδείας ούτε με τις δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους: μπάτσους κι ασφαλίτες.

Το πανεπιστήμιο και το άσυλο δεν ανήκει σ αυτούς που το ξεπουλάνε κάθε μέρα. Ανήκει στην καθαρίστρια, στο δάσκαλο, στο μαθητή, στο φοιτητή, στο γονιό και σε όποιον με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ζει μέσα σ’ αυτό ή εμπλέκεται μ’ αυτό χωρίς να το οδηγεί στην καταστροφή, όπως οι χρεοκοπημένοι καπιταλιστές.

Τόσο ο Ζουμπουλάκης όσο και οι υπόλοιπες πρυτανικές αρχές στηρίζουν –είτε σιωπηρά είτε αναίσχυντα- την ασφάλεια, τις εταιρίες και την τρομοκρατία των αλεξίσφαιρων . Να παραιτηθούν  όλοι τους! Το ίδιο οφείλει να κάνει και όποια ερμαφρόδιτη διοίκηση συγκροτηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για να βρει τον πιο καλό αγοραστή για το μελλοντικό πανεπιστήμιο των ελίτ ή το χρεοκοπημένο επαρχιακό κολέγιο.

Το πανεπιστήμιο ανήκει σε όλο το λαό και ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει είναι κάτω από τον έλεγχο των φοιτητών και των εργαζόμενων του. Για να οργανώσουμε τη νίκη μας και να λειτουργήσουμε το πανεπιστήμιο σύμφωνα με όσα έχει ανάγκη κι όσα επιθυμεί η ανθρώπινη κοινωνία και φύση. Να ανατρέψουμε όλους αυτούς που μας κλέβουν τη ζωή για μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση, καταπίεση και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

- Το Άσυλο δεν είναι νόμος στη βουλή. Άσυλο θα κάνουμε ολόκληρη τη Γη. Κάτω τα Χέρια!

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο με μισθό για να ζουν κι όχι να επιβιώνουν. Κανένας εργαζόμενος υπενοικιαζόμενος.  Κανένας σεκιουριτάς και κανένας μπάτσος μέσα στο πανεπιστήμιο.

- Να παραιτηθούν οι πρυτανικές αρχές κι όποιος άλλος έχει εμπλακεί με την ‘ασφάλεια Βόλου’.

- Κάθε τι που αφορά το πανεπιστήμιο να το διαχειρίζονται και να ελέγχεται από τους εργαζόμενους, καθηγητές και φοιτητές μέσα από ανοιχτά σε όλο το λαό αμεσοδημοκρατικά όργανα  που να λειτουργούν προς το συμφέρον της εργατικής τάξης κι όχι των αφεντικών και των υπουργείων.

 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ

-στην κοινή συνέλευση που καλούν φοιτητές και εργαζόμενοι με αφορμή τα αλεξίσφαιρα:

Δευτέρα 5/11, 6 απόγευμα στο Θόλο

 

-στις ανεξάρτητες ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις της 48ωρης απεργίας 6-7 Νοέμβρη:

Τρίτη 6/11, 10.00 πρωί στην πλατεία Ελευθερίας  + Τετάρτη 7/11, 5.00 μμ στο Θόλο

 

ΟΕΝ, Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας