Αντιφασιστική εκδήλωση

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Θ. ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Αντιφασιστική εκδήλωση με τίτλο «Χρυσή Αυγή: Μαύρο σκοτάδι»,διοργανώνουν στην παραλία του Βόλου, οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  σε συνεργασία με φοιτητικούς συλλόγους, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα, της Πέμπτης, στο Μνημείο Ηρώων από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων, του Ενιαίου Συλλόγου Μελών Ειδικού και Εργαστηριακού Προσωπικού του Π.Θ., με την υποστήριξη της Αυτόνομης Συλλογικότητας του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων ΙΑΚΑ και του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΤΔΕ Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Π.Θ. Τάκης Πολίτης, η φτωχοποίηση, η εξαθλίωση και η ανέχεια στην οποία έχει οδηγήσει την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, η επί δύο χρόνια εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική, δημιουργεί φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, οδηγώντας σε αντιπαράθεση κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την ίδια ακριβώς πολιτική, καθιστώντας εχθρό του αδικημένου τον εξαθλιωμένο, εχθρό του άνεργου τον εργασιακά εκμεταλλευόμενο, εχθρό του πεινασμένου τον μετανάστη.


«Κάτω από τέτοιες ανάλογες συνθήκες είδαμε στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία να αναπτύσσονται φασιστικά κόμματα, να καλλιεργούνται φασιστικές λογικές και να εμφανίζονται φασιστικές πρακτικές που αφού πρώτα στοχοποίησαν, καταδίωξαν και εξόντωσαν κοινωνικές ομάδες στο εσωτερικό των χωρών τους, στη συνέχεια οδήγησαν την ανθρωπότητα στη μαζική καταστροφή ενός παγκόσμιου πολέμου», τόνισε ο κ. Πολίτης, που εκτίμησε ότι ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας καλλιεργείται συστηματικά, με πρόσφατα παραδείγματα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και την δημόσια διαπόμπευση οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, αλλά και επειδή ο πολιτικός φασισμός - με την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής - σηκώνει απειλητικά κεφάλι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων «επειδή στη περιοχή μας, όπου το 1922 έφτασαν οι παππούδες μας πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, όπου το 1943 οι ναζί εκτέλεσαν σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό της Δράκειας, όπου μετά τον εμφύλιο οι πατεράδες μας έφευγαν μαζικά μετανάστες στο εξωτερικό, θεωρούμε ντροπή, αλλά ταυτόχρονα και έλλειψη πληροφόρησης, να επιλέγονται αυτοί που υμνούν το ναζισμό και μαχαιρώνουν μετανάστες». Η εκδήλωση διοργανώνεται διότι «η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, ειδικά σε εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, σαν αυτή που ζούμε, έχει ηθική υποχρέωση να μην περιορίζεται στα εντός των πανεπιστημίων ζητήματα, αλλά να έχει και δημόσια ανοικτή παρέμβαση, ειδικά σε μείζονος σημασίας κοινωνικά ζητήματα», όπως τόνισε ο Τάκης Πολίτης. Σύμφωνα με τον Τάκη Πολίτη, στην εκδήλωση θα αποδειχτεί ότι η Χρυσή Αυγή χρηματοδοτήθηκε από μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ και τα στελέχη της έχουν σχέση με το βαθύ κράτος. Όταν οι μετανάστες είναι εξαθλιωμένοι από την κοινωνία, δεν μπορεί να γίνονται στόχος, ανέφερε. Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΙΑΚΑ Ειρήνη Συνοδινού επισήμανε ότι οι 440.000 έλληνες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή δεν είναι νεοναζί και πρόσθεσε ότι η εκδήλωση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα για αυτούς που δεν είχαν επίγνωση του τι ψήφιζαν το Μάιο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι ο τρόμος συμβάλλει στο να ανθίζουν τέτοιου είδους ιδεολογίες και πως στοχοποιούνται τα πιο αδύνατα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι μετανάστες, και ότι ο κόσμος πέφτει θύμα λαϊκίστικων και νεοναζιστικών ιδεολογιών, ενώ στόχος είναι η πιο συμμετοχική δημοκρατία. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Πέμπτης περιλαμβάνει συζήτηση με εισηγητές τους Πολυμέρη Βόγλη, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σπύρο Μαρκέτο, επίκουρο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ρίκι Βαν Μπούσχοτεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Θα ακολουθήσουν προβολές βίντεο με το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής - όπως αναφέρθηκε - και η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία των Baildsa: ένα γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με ήχους ska και punk.